Click to return to the MERO-SCHMIDLIN (UK) PLC homepage

home  about  news _

downloads  contact 

.
_ Construction Systems
_ _ Roofs
_ _ Building Envelopes
_ _ Facades / Curtain Wall
_ _ Canopies
_ _ Towers
_ _ Atria
_ _ Other

_ Curtainwalling

_ Raised Access Floors

_


Old Broadcasting House Phase 1 Glazed Facade

Egton Wing Phase 1 Glazed Facade

Glazed Canopies to Old Broadcasting House

 

BBC Broadcasting House, London, UK


"The installation was very tricky hanging the glazing element seven storeys off the ground to an existing structure. There were issues with a cantilever bracket which Mero-Schmidlin overcame using the workshop facilities we had available to them on site. Mero-Schmidlin site and design teams were very pro-active throughout the whole process. What Mero-Schmidlin brought to the table was that if they had any issues they would come to us first rather than create any complications. This enabled the whole installation process to run very smoothly."
Neesha Gopal, Facade Design Director - Ramboll Whitby Bird

The BBC’s Portland Place Radio Headquarters has been at the forefront of broadcasting since it’s construction in 1932. Now grade II listed, the art deco building is undergoing an extensive redevelopment and expansion programme to house the corporation as it steps forward into the digital age.

The first stage of the redevelopment has seen the new Egton Wing building constructed opposite the restored Old Broadcasting House, with the space between the two converted into a pedestrian plaza. The two Portland stone buildings incorporate a bespoke glazed twin skin curtain wall system by MERO that floats infront of the facades, and will eventually loop around and connect the two buildings together under phase 2.

Constructed from flat stainless steel sandwich sections, the outer skin meets the architectural intent of square, straight lines, and flush connections, and is suspended just over a metre from the inner façade. Fixed to this structure is a mixture of clear and opaque point fixed glass panes with flush silicone joints that aims to replicate the visual appearance of the Portland stone. The inner skin is constructed from a modified Schuco curtain walling system with laminated double glazed units for security enhancement, whilst in certain locations a maintenance walkway passes between the two skins.

Inside the building, MERO provided full height glazed screens at almost 4m high to the restored art deco reception area. These screens feature virtually no visible supporting steelwork, and bronze pattinated brackets and fixings where visible. To the lower levels of the facades, MERO provided three glazed stainless steel canopies. These canopies cantilever out from the Portland stone clad walls, supporting laminated glazing panels that are point fixed from above. These canopies were fabricated in one piece off site and lifted into position, to provide minimal disruption to the busy site.

Download a 4PP PDF Case Study

_ _
Project Title:
_
BBC Broadcasting House, Portland Place, London
Langham Street Facade Phase 1
Package Numbers A3122, A3123

_
_ Scope of Works: Twin Skin Curtain Walling and Rainscreen with low level glazed canopies to Old Broadcasting House and new Egton wing. Glazed entrance screens with doors to Old Broadcasting House reception area
_
_ Cladding Details:

830m² Double Glazed inner skin curtain walling, consisting of seven different glazing build ups with a mixture of ceramic frit and solar control coatings.
905m² Single glazed laminated point fixed outer skin façade glazing comprising two different glazing build ups with a mixture of acid etch and screen print finishes.
110m² Single glazed laminated point fixed canopy glazing comprising two different glazing build ups with ceramic frit and acid etch finishes.
50m² Single glazed laminated reception screens including two sets of glass revolving doors and three sets of opening glass doors.

_

_ Steelwork Details: Stainless steel plate in varying thicknesses, aluminium Schuco curtain walling system.
_
_ Year of Completion: 2005
_
_ Contract Duration: 36 months
_
_ Client: Land Securities / British Broadcasting Corporation
_
M_ERO UK Architect: McCormac Jamieson Prichard Ltd.
_
_ Main Contractor: Bovis Lend Lease
_
.
_ © MERO-SCHMIDLIN (UK) PLC 2006-2010

links    privacy    terms 

_